Реклама на сайте Связаться с нами

Р. І. Тиркало

Банківська справа

Навчальний посібник

Тернопіль
Видавництво «Карт-бланш»
2001

На главную
Банківська справа. Тиркало Р. І.
§ 3.3.2. Операції з "електронним чеком"
Одержавши платіжну картку "електронний чек", клієнт має право сплатити кошти за його обслуговування у банківській системі (ця сума може включати також вартість самої картки). Оплата може бути здійснена в готівковій або безготівковій формі.
Картка клієнта дійсна для оплати товарів та послуг з моменту внесення коштів на аналітичний рахунок "Розрахунки чеками". Дозавантаження платіжної картки "електронний чек" можливе також в іншому банку. Перебуваючи у віддаленому місці, клієнт звертається для дозавантаження "електронного чека" готівкою у будь-яку установу банку, де встановлено платіжний термінал. Через платіжний термінал зазначена установа банку зв'язується з банком-емітентом, надаючи йому необхідну інформацію, після чого банк-емітент повинен здійснити перерахування коштів на аналітичний рахунок "Розрахунки чеками".
У разі відсутності коштів на поточному рахунку фізичної особи (вкладному рахунку) банк-емітент надає короткостроковий кредит клієнтові на термін 1-2 дні, тобто на період проходження платежу з обслуговуючого банку в банк-емітент.
За користування кредитом клієнт повинен сплатити банку-емітенту відсотки. Надання кредиту передбачається угодою, яка укладається між клієнтом і банком-емітентом при одержанні платіжної картки. Встановлені обслуговуючим банком комісійні за виконання цієї операції зараховуються в дохід банку.
Трансакції з інформації про операції, виконані за допомогою платіжних карток "електронний чек", передаються протягом дня з платіжних терміналів та банкоматів до процесингового центру, де вона обробляється і сортується відповідно до МФО банків-емітентів та МФО обслуговуючих банків за номерами чекових рахунків платників та поточних рахунків одержувачів. Протягом дня ця інформація періодично надсилається у вигляді файлу вимог-доручень банкам-емітентам для виконання розрахунків через СЕП та обслуговуючим банкам для контролю.
1. Клієнт вносить кошти в банк-емітент.
2. Банк-емітент відкриває аналітичний рахунок "Розрахунки чеками".
3. Банк-емітент видає платіжну картку "Електронний чек" клієнтові.
4. Клієнт передає картку підприємствам торгівлі та побутового обслуговування населення.
5. Підприємства торгівлі та побутового обслуговування населення надають клієнтові товари, послуги.
6. Підприємства торгівлі та побутового обслуговування населення надають інформацію процесинговому центру.
7. Процесинговий центр надає інформацію банку-емітенту й обслуговуючому банку.
8. Обслуговуючий банк зараховує кошти за товари та послуги на поточні рахунки підприємств.
У банку-емітенті на підставі цього файлу кошти з чекових рахунків клієнтів переводяться на транзитний чековий рахунок та формується файл платіжних доручень за банками, які обслуговують відповідні підприємства торгівлі та побутового обслуговування населення.
На залишки аналітичних рахунків "Розрахунки чеками" банк може нараховувати відповідні відсотки. Сума нарахованих відсотків зараховується на поточний рахунок.
У разі, якщо клієнт розриває договір з банком на застосування платіжної картки "Електронний чек", йому повертається залишок коштів на чековому рахунку. Кошти можуть бути повернені як у готівковій, так і в безготівковій формі.
Операція із зарахування коштів на рахунки підприємств торгівлі та побутового обслуговування населення виконується відразу ж після одержання коштів від банку-емітента.
Операція із закриття транзитного рахунка, з якого списуються кошти, видані клієнтові через банкомат, здійснюється відразу ж після одержання коштів від банку-емітента.