Реклама на сайте Связаться с нами
Твори українських письменників

Михайло Старицький

Облога Буші

Історична повість з часів Хмельниччини

На главную
Твори українських письменників
Життя і творчість українських письменників
Скорочені твори українських письменників
Ой, напилися і сестри, і браття кривавого пива край лугу, Та не дали ні себе, ні віри святої ворогам на поругу!

Із народної думи

I

Це було в самий розпал великої трагедії, що уготувало польське панство у спілці з прислужниками Лойоли1 завзявшися на святиню українського духу, на його буття, — трагедії, що охопила пожарищами всю Україну-Русь, пронизала серце в Польщі й під її руїнами закінчилася. Це було тої доби, коли розпанахана Україна мусила у московського царя Олексія Михайловича оборони шукати, коли він уже, по Переяславській раді, послав свої потуги в Литву. Це було тої доби, коли знеможена від ненатлого2 гніву Польща, закупивши татарські загони, кинулись разом з невірою на омиті слов’янською кров’ю країни, аби сплюндрувати їх упень і повернути геть усе на руїну. Це було тої доби, коли два кревних народи, призначені на дружнє та рівне буття, вчинили між себе розраду й, піднявши стяги на стяги, стали «у дідівську славу дзвонити»... Це було восени 1654 року.

На південь від Могильова, за двоє гін від Дністра, на високій скелі лівого побережжя притулилось містечко Буша3 з тверджею-замком, що панував над околицею. На вузькім стрімчаку, немов орлине гніздо, повис отой замок і на синьому небові далеко білів своїми зубчатими мурами, своїми бійницями-баштами. Край п’яти тієї скелі розсипались, мов курчата круг квочки, манесенькі селянські й міщанські хатки, окутані вітами зелених садочків; між критими соломою стріхами здіймались де-не-де й високі черепичні дахи, що червоніли між яриною здалеку. Саме місто Буша, — цебто торговий майдан, — з одного боку тулилось до стрімчастої скелі, а зокола було обмежоване високим земляним валом і добрим дубовим гостроколом. За містом уже посувавсь пригород аж до узбіччя: з двох боків його огортало провалля, з третього — вали, а з четвертого — великий ставок, який набравсь з річки Бушки й тримавсь кам’яною загатою. Отой замок «Орлине гніздо» з містечком Бушею, з цілим ключем окружних сіл і маєтків належав до роду Чарнецьких; відтіля вони налітали на ратаїв4 українських, на сусідніх панків і шарпали в своїх пазурах неслухняних схизматів. Від самого початку пожежі, що на Запорожжі з суботовської іскри спалахнула й покотилася широкими вогняними хвилями аж до старої Польщі, Чарнецькі зняли крила й до Варшави полинули, а гніздо своє лишили на безбаш5; його незабаром, після січі під Корсунем та Жовтими Водами, захопили левенці, батави6 з Дністровського полку, з сотником Завістним на чолі, і озброїли добре, як вартову наддністрянську стражницю.

1 Лойола — засновник єзуїтського ордену.

2 Ненатлий — ненаситний.

3 Містечко Буша й по цей час існує на тому самому місці за Могильовом, недалеко від Ямполя. На чолі стрімчака нема уже ні церкви, ні замка; де-не-де вбачаються то ями, то купи каміння, але й їх уже зрівняв час і присипав порохом, з якого тепер буяє трава. Вівчарі люблять те місце: і для овець добра паша, й для ока неосяжний простір; бавляться там і діти селянські; радісні й безжурні, бігають вони по тому славному кладовищу й скочують з стрімчатої узбоччі каміння, втішаючись, як воно гуде і стрибає в глибоку долину. Колишнього ставу теж нема й сліду, але манесенька Бушка й досі по рині дзюрчить, а часами й лютує скажено, забріваючи у Дністро й млинки, й загати, які сковують її волю забуту. (Прим. автора.)

4 Ратай — орач.

5 Безбаш, безбеш, безбач — як попало, напризволяще.

6 Батава — колона війська, ватага.