Реклама на сайте Связаться с нами
Твори українських письменників

Григорій Сковорода

Гній та Діамант

Байка

На главную
Твори українських письменників
Життя і творчість українських письменників
Скорочені твори українських письменників

Той самий Гній, у якому в давнину Езопів півень вирив коштовний камінь, дивувався Діаманту й зацікавлено розпитував:

— Скажи мені, будь ласка, чого це так тебе цінять? І за віщо тебе так пошановують люди? Я удобрюю ниви, сади, городи і є, власне, творець краси й користі, але навіть на дещицю не можу до тебе дорівнятися.

— Сам не знаю, — відповів Діамант. — Я так само, як і ти, — земля чи навіть гірший за тебе. Я власне перепалений сонцем жужіль. Але в сухих моїх водах величною красою відбивається полиск сонячного світла, без якого всі твої удобрення стають порожні, а прорості мертві, як каже стародавня приказка: «В полі пшениця роком родиться, а не нивою, ні гноєм».


Сила. Світські книги, безсумнівно, наповнені великою користю та красою. Коли б вони спитали Біблію: чому перед нею вони й дещиці тієї слави не мають і нащо їй створюють вівтарі та храми? — «Сама не відаю, — відповіла б вона. — Я складена із тих-таки слів та мовлень, що й ви, і навіть ще з гірших та варварських. Але в безсмаковитих моїх водах, як у дзеркалі, ліпотно сяє невидиме, проте світле око Боже, без якого ваша користь порожня, а краса мертва».

Звичайно, цим-бо деревом життя усолоджується несмачних речей його гіркота, коли вибуяла вода його перетворюється у вино, що звеселює серце людині. Це про неї каже Соломон таке: «Звеличилась ти над усіма. Брехливої догоди і суєтної доброти жіночої немає в тобі». Поглянь на закінчення притч. Бог у Біблії зчаста позначений роком, погодою, доброденством, наприклад: «Літо Боже приємне...» «Цей нинішній час погожий...» Прочитай початок Соломонових приповісток про час. Час — римське tempus, він означає не лише рух у небесних колах, а й міру руху. Це слово означає те ж таки, що й такт, а це від грецького ж слова походить. Та й у нинішніх музикантів міра в рухові співу зветься темпо. Отже, темпо в рухові планет, годинників та музичного співу є те ж саме, що у фарбах малюнок. Тепер видно, що означає tempus. Мудро каже прислів'я: «В полі пшениця роком родиться...» Премудро й у римлян казали: «Annus producit, non ager». Малюнок і темпо є невидимість. І хай завершиться наша байка Арістотелевими словами про музику. Хто це розжує, той знатиме, що таке ритм. Ця думка в Росії в багатьох на вустах, але не в багатьох на умі.