Реклама на сайте Связаться с нами

А. П. Гетьман, М. В. Шульга

Екологічне право України

Підручник

Харків
Право
2005

На главную
Екологічне право України. Гетьман А. П., Шульга М. В.

Порядок надання дозволів на користування об'єктами природно-заповідного фонду

Законодавством передбачені деякі особливості виникнення прав користувачів об'єктами природно-заповідного фонду. Вони полягають у тому, що природні об'єкти та комплекси природно-заповідного фонду можуть надаватись у спеціальне використання або в оренду підприємствам, установам, організаціям і громадянам на підставі дозволів, зареєстрованих у встановленому порядку, за плату для здійснення виробничої та іншої діяльності, а у випадках, передбачених законодавством, — на пільгових умовах. Такі дозволи надаються органами Міністерства екології та природних ресурсів України на використання природних об'єктів, розташованих у межах територій природно-заповідного фонду республіканського (загальнодержавного) значення, або органами місцевої влади та управління стосовно природних об'єктів на територіях заповідного фонду місцевого значення.

Дозвіл на спеціальне використання природних ресурсів — це офіційний документ, що посвідчує право природокористувачів на спеціальне використання природних об'єктів у межах затверджених лімітів. Надання дозволів відбувається на підставі клопотань природокористувачів з обґрунтуванням потреби в природних об'єктах, узгоджених з власниками або підприємствами, установами, організаціями, у віданні яких перебувають території та об'єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Рішення цих органів про узгодження клопотання щодо надання дозволу на спеціальне використання природних об'єктів, а також про надання дозволу має бути прийнято відповідним органом у місячний термін. У разі відмови в узгодженні клопотання або в наданні дозволу, а також порушення передбачених термінів розгляду заявник має право звернутися до вищестоящого державного органу.

Дозвіл на спеціальне використання природних об'єктів може бути скасовано органом, що його надав. Це можливе у разі порушення користувачем умов природокористування, а також в інших випадках, передбачених законом. При значних змінах у природокористуванні раніше виданий дозвіл може бути скасований, а новий надається в порядку, передбаченому законом.