Реклама на сайте Связаться с нами
Словник з політології

Загальне виборче право

На главную
Словник з політології
Політологія. Юрій М. Ф.

Загальне виборче право — виборче право, яке означає безпосередню участь усіх правочинних громадян у виборах депутатів-членів парламенту, президента або в інших виборах.

В Україні загальне виборче право передбачається Конституцією України, законами про вибори народних депутатів України, Президента України та іншим законодавством. Відповідно до Конституції України (ст. 70) право голосу на виборах (активне виборче право) мають усі громадяни України, яким на день виборів виповнилося 18 років. Права голосу не мають лише громадяни, яких визнано судом недієздатними. Разом з тим, згідно із Законом України про вибори, здійснення виборчого права призупиняється на відповідний період для осіб, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, а також для осіб, які за рішенням суду перебувають у місцях примусового лікування.

Пасивне виборче право передбачається з урахуванням характеру виборів і має певні обмеження. Так, народним депутатом України може стати громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу та постійно проживає в Україні протягом останніх 5 років. Народними депутатами України не можуть бути обрані громадяни, котрі мають судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

Президентом України може бути обраний громадянин України, якому на день виборів виповнилося 35 років, має право голосу, проживає в Україні протягом 10 останніх перед днем виборів років і володіє державною мовою. Одна й та сама особа не може бути Президентом України більше як два строки.

Будь-які прямі або непрямі пільги або обмеження виборчих прав громадян України залежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної належності, статі, освіти, мови, ставлення до релігії, політичних переконань, роду і характеру занять не передбачені законодавством і забороняються.

Див. також Вибори.