Реклама на сайте Связаться с нами
Словник з політології

Міжнародна амністія

На главную
Словник з політології
Політологія. Юрій М. Ф.

Міжнародна амністія (Amnesty International) — міжнародна недержавна правозахисна організація. Заснована 28 травня 1961 р. англійським правником П. Бененсоном. Діє на підставі статуту в ред. 1997 р. Налічує понад мільйон членів та прихильників у 62 країнах і територіях (1999).

Згідно зі статутом організації її метою є захист прав людини відповідно до Загальної декларації прав людини 1948 р. Особлива увага приділяється забезпеченню прав «в’язнів сумління», а також забороні смертної кари та застосування тортур. Базовим принципом Міжнародної амністії є «неупередженість щодо країн та угруповань, які дотримуються різних світових політичних ідеологій» (ст. 2 статуту). Основні методи діяльності: надання фінансової та іншої допомоги в’язням сумління; оприлюднення інформації стосовно в’язнів сумління: розслідування та оприлюднення фактів зникнення осіб, коли є підстави вважати їх жертвами порушення прав людини; протидія висилці осіб з однієї країни до іншої, якщо там вони можуть стати в’язнями сумління та бути підданими тортурам або отримати смертний вирок; у відповідних випадках здійснення на місцях розслідування порушень чи загрози порушень прав людини; висловлювання протестів міжнародним організаціям та урядам з приводу ув’язнення за мотивами сумління тощо.

Міжнародна амністія як організація грунтується на засадах добровільності й складається з секцій (діють в окремих країнах, територіях і регіонах), груп (утворених цими секціями), а також індивідуальних членів. Секція має складатися принаймні з двох груп (мінімальний склад групи — 5 осіб). Наприкінці 90-х pp. у Міжнародному секретаріаті Міжнародної амністії було зареєстровано понад 5300 груп, діяло також кілька тисяч незареєстрованих груп. Найвищим органом Міжнародної амністії є міжнародна рада, яка збирається не рідше одного разу на два роки. Рада приймає рішення з основних питань діяльності організації. У період між сесіями ради працює міжнародний виконавчий комітет Міжнародної амністії, який засідає не рідше двох разів на рік. Повсякденна діяльність забезпечується міжнародним секретаріатом на чолі з генеральним секретарем, якого обирає міжнародний виконавчий комітет. Фінансується за рахунок пожертв і членських внесків.

Перша група Міжнародна амністія в Україні з’явилася на поч. 1991 р. у м. Дрогобичі Львівської обл. 1994 р. створено Українську асоціацію «Міжнародна амністія» (УАМА). Вона видає щомісячний бюлетень «Контури».

Заслуги Міжнародної амністії у сфері захисту прав людини визнані й оцінені міжнародним співтовариством: 1977 р. цій організації присуджено Нобелівську премію миру, а 1978 р. — Премію прав людини ООН. Місцеперебування Міжнародного секретаріату Міжнародної амністії — м. Лондон (Велика Британія).